29 weeks

Posted: February 9, 2013 in Umum
Tags: ,

Sudah terlalu lama tidak update blog ni. Saya sempat update blog Si comel Nuha je. huahuahua

Sekarang saya sedang mengandung anak yang kedua. 🙂

Alhamdulillah, setakat ni semuanya selamat.  Pengalaman mengandung kali ni berbeza daripada yang pertama. Selepas bulan keempat, saya tak alah bau wangi2. Tidak seperti kali pertama dulu, saya tak cuci muka dengan pencuci, x pakai deodorant apatah lagi minyak wangi. Dulu pun nak shopping online pun tak lalu. sangat berbeza untuk kali ni. muahaha

lagi satu, saiz badan pun tak nampak sebesar dulu. perut melonjong ke depan dan tidak mengembang ke tepi. hehehe apa maknanya tu?

Aritu dah buat 3D/4D scan. well, its a boy. Alhamdulillah,. kalau betul, dah dapat sepasang!

InsyaAllah akan bersalin bulan 4 nanti. Oh.. jika si comel ni lahir 5 April, its a bonus then 😉

why i love being a teacher

Posted: May 3, 2012 in Umum
Tags: , ,

Seorang guru.. dalam banyak-banyak kelas yang diajar, pasti ada paling kurang 1 kelas yang sukar dikawal sepenuhnya. Sehari tak marah, memang tak boleh. Cakap sekali tak makan saman. Dari pengalaman 3 buah sekolah (termasuk sekolah praktikal), keadaan seperti ini mesti ada. Murid zaman sekarang berbeza dengan dulu. Dulu termasuklah zaman saya bersekolah, kami memang hormat / ‘takut’ dengan cikgu. Tak berani melawan. Berbeza dengan sekarang.

Itu la cabaran guru sekarang. Dulu profesion perguruan paling dianggap mulia dan guru sangat disanjung tinggi. Sekarang, kreadibiliti seorang guru sangat mudah dipertikaikan. Pada saya sekiranya ibubapa murid itu sendiri menghormati & menyanjung tugas seorang guru, anaknya pasti akan hormat dengan guru. Sekira sebaliknya, pasti anaknya juga akan memandang rendah & tidak menghormati guru (kecuali kes2 terpencil yang memang ada).

Actually saya bukan nak cerita pasal ni. tapi benda lain.. terselit2 la pulak.

Ada sebuah kelas hujung tahun 3 yang saya ajar Pendidikan Seni Visual (PSV). Kelas ni memang super aktif, bukan semua tapi ada la 3, 4 orang. Boleh buat guru hilang sabar. Tahun lepas saya ajar mereka BI.  Kelas2 hujung ni telah dipersetujui ramai guru, ianya bukan mudah untuk dikawal.

Tapi yang istimewanya mereka ini, bila tiba aktiviti yang melibatkan orang yang mereka sayang, mereka jadi fokus dan buat bersungguh-sungguh. Hari ni, kelas PSV saya menyuruh mereka buat kad sempena hari ibu yang bakal tiba. Kad manila saya sediakan (lupa nak suruh mereka bawa lebih awal & lagi saya jamin tak semua akan bawa malah kertas kosong untuk buat kad. samada lupa atau memang sengaja tak bawa *mungkin x mampu). Saya sedikit terpegun bila semua anak2 murid ini menyediakan ucapan dan membuat kad buat ibu mereka dengan bersungguh-sungguh. Mungkin tak cantik, tapi mereka buat sendiri dengan semua yang mereka ada. 🙂 Tak tahu mengeja… tak pe, tanya la cikgunya ni.

Mereka mungkin ada masanya sangat boleh menyakitkan hati. tapi, saya sentiasa mengingatkan diri.. mereka datang ke sekolah, itu dah bagus. Maknanya mereka nak belajar. Saya.. seorang guru akan berusaha memberikan yang terbaik buat mereka. Apa yang saya berpegang ialah, saya seorang guru. Tugas saya adalah mengenal pasti potensi yang ada dalam diri murid itu agar mereka boleh berjaya. Tugas saya bukannya untuk mencari kesalahan mereka seperti tugasnya seorang polis.

yang ada pada tahun 1

Posted: February 13, 2012 in School Life
Tags:

Ini tahun ke-2 saya ada murid tahun satu berbangsa tamil yang langsung tak tahu cakap dan faham bahasa melayu. Bahasa Inggeris pun tak tahu jugak. Uhuhu cabaran jugak nak ajar, guna body gesture je la.

Bertambah juga ‘vocabulary’ bahasa tamil saya.

p/s: nota di atas ditulis oleh guru kelasnye.. sy mengambil gambar je sambil senyum-senyum 🙂

Ops.. i did it again

Posted: January 14, 2012 in Tentang kami
Tags: ,

This is mommy’s 100 post.

Umi & Abi's love

Come back to work

Posted: January 14, 2012 in School Life, She
Tags: , ,

Sesudah bergelar ibu, rutin harian turut berubah.

Awal pagi, bangun jam 5.30 pagi. Terus pam susu. :p Kemudian mandi, solat, sarapan, sediakan barang2 Nuha dan seterusnya hantar Nuha ke rumah pengasuh yang sejauh 9 buah rumah. Awal pagi sudah tentu hantar guna kereta, ambil Nuha petang selepas siapkan kerja2 rumah, berjalan kaki. Ada jugak la masa berjalan-jalan dengan Nuha waktu petang dan umi pun bersenam sikit. ohoho sekejap je pun tak sampai 5 minit berjalan.

Di sekolah, kawan-kawan guru masih ramai tak percaya dan rasa janggal bila tengok penampilan saya. Well, when I was pregnant, I do gain extra 20kg, so that’s a BIG me. Sekarang berat dah turun dan cara pemakaian saya dah kembali ke asal, ramai ingat saya guru baru. ahahaha.. kenapa jadi macam tu? sebabbbb

Sepanjang saya mengandung (dari mula lapor diri Januari 2011 di sekolah baru ini):

  • Pakai spekmata terus. Malas dah guna contact lense.
  • Tudung semua pakai yang instant. Senang sarung.
  • Baju sudah tentu baju mengandung.
  • Pakai sandal biasa dah. No more boot.
  • No more make-up. Cuci muka guna pencuci pun tak. Tak boleh cium bau wangi2. pening!

Selepas bersalin, mestilah kembali ke asal kan. aahahaha.. Pakai contact lense, shawl, boot, make-up. penampilan kontra. 😉

Soalan paling banyak ditanya, macammana boleh jadi semakin kurus dengan cepatnya.

Jawapan paling senang, saya tak ada bersenam langsung. Hanya meyusukan Nuha!! Itu je. Mudah kan?

Tapi nak kena bersenam jugak la. Masih belum berat asal. Lagi perlu stamina.

Oh ya! di tahun baru ini saya guru kelas tahun 1. Mengajar Bahasa Inggeris 3 kelas tahun 1. Semuanya 30 waktu mengajar. Tak da elektif sebab dah terlebih waktu mengajar. Well, I like teaching year 1 pupils. They are fun and cute. Tapi kadang2 geram jugak. ahahaha Paling suka sebab mereka masih kecil maka senang dibentuk. Go go new year!!!

p/s: Nak baby lagi la.. ohohoho

Bila kau tiada

Posted: January 14, 2012 in Tentang kami
Tags:

My cheese has been moved.

Have you read the book called Who moved my cheese?

Short yet practical to our lives. I’ve read it on 2007 when I worked last time at Times bookstore at Kota Kinabalu. Really love working there because I read so many book back then. Now, the frequency has been decreasing.. To pursue master need to read more book ait? am trying to..

You just have to read the book. Cheese represent what we want to have in life. It can be job, relationship, money, big house, heatlh recognition or even an activity. In general, this book is about the things that we are so comfortable with or used to has been moved or taken away. Most of people will resist change and that can include me sometimes. Because changing, you have to start all over again. Getting thru the hardship AGAIN. With so much insecurities wether you gonna make it or not. FEAR. Then, how you cope with change?

The cheese that I’m talking right now is my dear beloved husband. He’s not here with me & baby Nuha. He got transfered to FELDA HQ which is in Kuala Lumpur. The first time we got the news, husband get all mess up. He cannot think straight at that moment as he was so worried about me & our Nuha.

Me? quite shock with the news but I don’t say much when I see dear hubby so confused and tired at that time. The next day, hubby wrote an appael letter to ask for postponing the report duty. Alhamdulillah, hubby got a week from the appeal.

When Allah tests you it is never to destroy you. When He removes something in your possession it is (only) in order to empty your hands for an even greater gift!

~ Ibn al-Qayyim

I can accept these changes. And I know its for the better. InsyaAllah. Eventhou being here in Segamat, is very comfortable. Everything is easy access. Can compete with Putrajaya. 😉

Hubby promised to come back home every weekend. So, today he’s here.

InsyaAllah I’ll try to transfer near to my husband. Because I believe family must be near & together. Wife should be with husband. Family first, job second.

See… I like changes. To go new place. New faces. I’m used to live ‘everywhere’ since I was little. We move from place to place because of job necessity.

Change can be interesting. But still, I miss my husband everyday. 🙂

Gagah sungguh isteri2 yang berjauhan dengan suaminya. I can be one but choose not to because I’ll try to be beside him. Allah’s will.

For the rest of my life

Posted: October 5, 2011 in Irama dan lagu

 

I praise Allah for sending me you my love
You’ve found your home it’s here with me, and I’m here with you
Now let me let you know
You’ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along, oh
And there’s a couple of words I want to say

For the rest of my life, I’ll be with you
I’ll stay by your side, honest and true
Till the end of my time, I’ll be loving you, loving you
For the rest of my life, through days and nights
I’ll thank Allah for opening my eyes
Now and forever I, I’ll be there for you
I know it deep in my heart

I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You’re my wife, and my friend and my strength
And I pray we’re together in Jannah
Finally now I’ve found my self, I feel so strong
Yes everything was changed when you came along, oh
And there’s a couple of words I want to say

And now that you’re here, in front of me
I strongly feel love
And I have no doubt, and I’ll sing it loud
And that I will love you eternally

~~~dari seorang jadi berdua kemudian bertiga.. dari  barang sedikit jadi banyak sampai penuh almari dan ruang rumah. Dari tak tahu masak jadi tahu masak, bagi yang dah tahu masak, makin terer masak. Dari rumah bersepah, jadi kemas. Dulu solat sorang2, jadi berdua.. sampai akhirnya duk berdua di kerusi malas. uhuhu..

1st Anniversary

Posted: September 25, 2011 in Tentang kami
Tags:

Marshmallow cake says.. Ulang Tahun Perkahwinan 1st, Hari Jadi ke-27

Birthday siapa? Birthday my beloved other half a.k.a Kapten Tebu

Triple on our First Anniversary..

Alhamdulillah
sudah setahun usia perkahwinan
Semoga cinta & mahligai ini kekal bahagia hingga ke akhir hayat
dan ku ingin menjadi bidadarimu di syurga kelak.

InsyaAllah

yang mencintai,
isterimu….Photobucket

Top search #1

Posted: September 12, 2011 in Umum
Tags:

Tebu Telur..
Ramai jugak rupanya orang google pasal tebu telur. Sudah pastinya blog ini salah satu pilihan di google search. Kesiannya juga orang yang nak tahu pasal tebu telur tapi tak dapat banyak info daripada blog ni.

Maaf ye.. Kapten tebu asyik takde masa nak update. Mrs Kapten Tebu tak tahu sangat pasal tebu telur. Yang Mrs Kapten Tebu tahu, tebu telur manis dan sedap!! slurrpppp!!

Mesin perah tebu di ladang dah kena jual. Mana best gigit dan hisap tebu.. mau minum air dia yang siap perah kemudian bagi sejuk! fuhlamak! nyaman I bagitau u.

InsyaAllah.. Ladang tebu akan diperluaskan lagi.. Dah ada deal dengan datuk-saya-tak-kenal. Thanks to geng Tebu kami iaitu Ah-han yang telah menjadikannya kenyataan. Mostly memang dia yang usahakan on-field.

Jadi… marilah kita sama-sama menaruh harapan supaya Mr. Kapten Tebu update blog ini dan beri info pasal tebu telur.. Sekian 😉

Al-i’tiraaf

Posted: September 7, 2011 in Salin tampal

Al-I’tiraaf
Sebuah Pengakuan

Mungkin sebagian dari kita sudah sangat familiar dengan nasyid ini. Tapi, tahukah kita darimana nasyid ini berasal? Siapa pengarangnya?

Tersebutlah kisah seorang Sahabat yg baru kembali dari medan perang. Saat berada di pintu rumahnya, secara tidak sengaja tiba-tiba nampak olehnya betis seorang perempuan. Perempuan itu adalah istri sahabatnya yg ketika itu sedang bertamu di rumahnya. Seketika itu juga ia melompat keluar dari pintu dan berlari meninggalkan rumahnya, menuju tempat yg sepi, selama bertahun-tahun, untuk bertaubat kepada Allah SWT atas ketidaksengajaannya. Rintihan taubatnya itulah yg sekarang sering kita dengar dalam lagu Al-I’tiraf.

Begitu bertaqwanya Sahabat ini. Begitu takutnya ia kepada Allah atas kesilapannya, walaupun tak sengaja. Ia menyesal, mengapa sampai terjadi perkara yg hina itu padanya? Tentu ada maksud Allah. Mungkin ini sebagai hukuman Allah karena iapun masih suka berbuat begitu, oleh sebab itu Allah pertemukan perkara itu dengannya. Perasaan itu membuat ia begitu takut dan malu dengan Allah, sehingga ia menghukum dirinya sendiri dan tidak mau pulang ke rumahnya selagi dirinya belum bisa menjadi manusia yg baik, sebaik yg Allah kehendaki.

Sahabat yg mulia ini, adalah seorang tokoh yg di Indonesia terkenal dengan cerita-ceritanya yg lucu. Namun sebenarnya ia adalah seorang pujangga, penyair besar di zaman Abbasiyah. Dialah Abu Nawas.

Nama aslinya adalah Al Hasan bin Hani al-Hakami, hidup di tahun 757 — 814 H. Oleh Raja Harun ar-Rasyid, raja yg memerintah di masa itu, ia diangkat sebagai penyair kepercayaan raja. Ia sangat dikagumi dan dikenal karena kepiawaiannya mengungkapkan kegemaran dan kesenangannya pada anggur dengan kalimat-kalimat yg indah. Abu Nawas pada mulanya adalah seorang yg hedonis, namun pada tahun-tahun terakhir kehidupannya ia bertaubat. Syair I’tiraf ini merupakan salah satu syair taubatnya yg paling termasyhur di Nusantara.

sumber: Music elvini

p/s: Lagu yang selalu ku dendangkan untuk dodoikan si puteri comel..