Are u into nut?

Posted: February 28, 2010 in Umum
Tags:

Kacang.. bermacam kacang.. ~

Siapa peminat setia kacang? sila angkat hidung anda!! 😉

Saya minat kebanyakkan jenis kacang. Memang hidup la bila ada kacang.

Raja segala kacang adalah pistachio (kacang cerdik). Bukan je sedap, mahal pulak tu. hehehe

Pernah makan kacang brazil? Buah dia sebesar tempurung kelapa tapi kulit keras mengalahkan tempurung kelapa. Dalamnya ada banyak kacang kecik-kecik.. ada gambar dia sebenarnya. Tapi saya malas nak cari dalam  DVD yang dah di’burn’ kan.. Pengalaman  paling payah bila nak pecahkan tempurung dia tu. Guna parang. Kalau ada kapak senang sikit agaknya. Tapi memang keras la, lagi keras daripada kepala saya. eh? hua hua hua..

Selalu tak makan kacang macadamia? sedap kan? pernah makan fresh yang dibuka terus daripada kulitnya? haaa.. semalam pertama kali makan kacang tu dengan membuka kulit dia yang keras. Tapi ada retak sikit dah (memang dijual begitu supaya kita boleh buka). Mula-mula tu, buka guna kuku la konon. pilih-pilih mana yang senang nak dibuka. Kemudian geram sangat.. rasa nak buka guna tukul. Senang sikit la kerja nak makan kan.. Punya la asyik makan dan ‘bekerja utk makan’, rupanya dalam plastik tu ada besi yang disediakan untuk buka kulit tu. ahhhhh~ nasib belum makan habis lagi. laaaa.senang je rupanya bila guna besi tu. uhuhuhu..

kemudian.. saya pun menikmatinya dengan mudah dan senang hati.. 🙂

info macadamia

Kacang makadamia dikenal juga sebagai Queensland nuts, karena banyak tumbuh di daerah Queensland, Australia. Nama ‘Makadamia’ (macadamia) diberikan pada kacang-kacangan ini untuk menghormati jasa Dr. John Macadam, orang Australia yang menemukannya pertama kali bahwa kacang mirip kemiri ini dapat dimakan dan rasanya enak.

Berkat rasanya yang cendering manis, beraroma lembut dan berlemak, makadamia biasa dimanfaatkan sebagai campuran sajian penutup (dessert). Minyak makadamia digunakan untuk melengkapi hidangan ikan atau sayuran, dengan memercikkannya di atas hidangan.

Kacang makadamia berlimpah kandungan lemak sehat (70 persen), tetapi rendah protein (8 persen). Selain pati, makadamia kaya kalsium, zat besi, fosfor, magenesium, dan tiamin. Sebagai terapi alami, rajin makan makadamia terbukti dapat membantu pemulihan kacanduan alkohol, memulihkan gangguan hati/liver, mengatasi anemia dan meningkatkan kesehatan secara umum dengan memperbaiki sistem kekebalan tubuh.

Sumber : Majalah Nirmala

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s