‘Selamba’ is my thing?

Posted: August 27, 2010 in School Life, Tentang kami
Tags: , ,

Kelas 1.15 – 1.45 ptg adalah waktu paling kritikal. Semua murid tahun lain dah balik, kecuali murid tahun 4. Tambah lagi pada bulan puasa ni, murid-murid jadi kurang fokus. 5 minit sebelum tamat kelas pada rabu lepas, seorang murid saya ni membacakan satu hadis kepada saya sambil merujuk kitab sahih muslim.

Hadis tu berbunyi begini;

“Apabila seorang suami memanggil isterinya ke tempat tidur lalu dia (isteri) enggan maka dia akan dilaknat malaikat sehingga pagi”. [al-Bukhari & Muslim].

Pilihan hadis tu boleh tahan lagi.. yang tak tahan tu, lepas dia baca je hadis tu.. muka tunjuk muka ‘eksyen’.. lawak betul la budak ni.

Saya tanya dia kenapa pilih hadis tu? kan ada banyak lagi hadis lain dalam kitab tu..

Dia sengih jee.. tak jawab apa..

Saya agak, motifnye satu je tu. Nak kata lelaki lagi superior daripada wanita. Kelas 4 Cendekiawan (kelas pertama sekali), murid lelaki & perempuan memang tak ngam. Ada je nak didebatkan..

Murid-murid ni tak tahu saya nak kahwin dah. Ada je peluang, mesti tanya..

cikgu, cikgu dah kahwin?” , “tu cincin tunang ke cikgu?”

Termasuklah waktu, tengah-tengah mengajar.. tanya soalan kahwin. Apa2 tah..

Macam-macam la budak-budak ni. Disebabkan selalu sangat soalan tu keluar, saya malas nak jawab. Lagipun akan ada murid lain tolong jawabkan.

The BIG event is 4 weeks and 1 day left.. Debar? belum lagi. Bagi settle dulu semua perkara2 penting. Next week baru nak ‘food testing’. Lambat la pulak kan.. Dewan lama dah tempah. Mula-mula nak buat di Dewan Merak Kayangan, tapi disebabkan waktu itu saya sungguh serabut maka pilih yang paling mudah {mudah ke?}. ye, InsyaAllah mudah.

Releven ke cerita pasal benda2 begini dalam blog ni? Korang nak baca ke? ke nanti ada orang kata menunjuk-nunjuk. beli itu, beli ini, buat itu, buat ini..

Itu merupakan salah satu sebab kenapa saya jarang cerita benda2 pasal kahwin ni. Sebab utamanya ialah, saya MALAS. ahahahaha..

Tunang cakap, kalau perkara berkaitan kahwin semuanya saya malas. Sebab saya agak selalu jugak guna ayat, “Pilih tu je la, malas dah nak fikir“.  Tapi bila berkaitan blog, rajin je..

saya rajin isi blog? ohohoho.. Dia tak dengar dalam hati ni, ayat  malas nak update blog dah banyak kali terlintas hatta terucap sampai tak terkira.

My dear fiance, I’m trying my best in every preparation that we have to do. When I said, “malas dah nak fikir“..it means I already thought it through my mind on and on and on. Till i cannot think of it anymore. Thank you sooo much for helping me & my family, you have been a great supporter and contributer. 😉

Advertisements
Comments
  1. ipa says:

    semangat anak murid

  2. Roberto says:

    hahaha.. sibuk ja budak2 tu menanya.. sa suka ja baca pasal persediaan kawin orang.. terutama yg kelam kabut punya style.. tapi ko selamba la pula.. ;p

  3. budak2 pie.. mmg sentiasa sibuk. semua benda mau d tanya.
    ahahaha.. sy selamba ka? ko nda tinguk live, satu famili ni mmg selamba.. ko dtg ka nnti sy kawen? kalo ko dtg, br sy bg kad.. ahahahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s